2007.09.05 11:24:13
Sajtótájékoztató 2007.09.04

EU-s igen a Kisvállalkozás-fejlesztõ Pénzügyi Zrt. tõkebefektetési programjára

A KvfP Zrt. tõkebefektetési termékei a hatályos szabályozás alapján 2007. augusztus közepéig ún. „létezõ támogatásnak” minõsültek. A befektetési program további folytathatóságának elengedhetetlen feltétele volt, hogy a tõkebefektetési program indokoltságát, a programmal kapcsolatos alapelveket illetve a befektetések megvalósításának és kezelésének részleteit az Európai Bizottság Verseny Fõigazgatósága részletesen megvizsgálja és jóváhagyja. A vizsgálat szempontjából lényeges volt, hogy hazánk (a 2009. évi felülvizsgálatig mindenképpen, de várhatóan 2013-ig) támogatandó régiónak minõsül, így a tõkebefektetések privát tõke tartalmára vonatkozó elõírás szerint minimálisan 30%-os magántõke részt kell a tõkebefektetéseknek tartalmaznia (a nem támogatandó régiók esetében megkövetelt 50%-kal szemben).

Az EU-s notifikációs eljárás többlépcsõs folyamat, amely a Pénzügyminisztérium Támogatásokat Vizsgáló Irodájával szorosan együttmûködve 2007. február és július között zajlott le. A notifikációs folyamat során a KvfP Zrt. az EU-s elvárásoknak megfelelõen szabályozási téren is végrehajtotta a mûködését érintõ szükséges változtatásokat.

A KvfP Zrt. tõkeprogramja notifikációjára vonatkozó véglegesített dokumentáció 2007. augusztus 01-én történt benyújtása után a szakértõk számára is meglepõen gyors elbírálást követõen az Európai Bizottság Verseny Fõigazgatósága 2007. augusztus 03-i levelében engedélyezte a KvfP Zrt. tõkeprogramjának további folytatását 2013. december 31-ig. A kiadott engedély alapján 2013. december 31-ét követõen új notifikációra lesz szükség, melynek lényeges elemét jelenti a KvfP Zrt. tulajdonosi összetételében meglévõ magántõke tulajdonrészre illetve a befektetések magántõke részére vonatkozó elõírások teljesítése. 

A KvfP Zrt. tõkebefektetési programjának Európai Bizottság általi notifikációja egyértelmû elismerése annak, hogy a Társaság kis- és középvállalkozásokat segítõ tõkebefektetési tevékenységére a hazai tõkepiac egészséges fejlõdése szempontjából feltétlen szükség van. Társaságunk e belénk helyezett bizalomnak megfelelõen, a hazai tõkebefektetési piac egyik meghatározó szereplõjeként, a továbbiakban is töretlen lendülettel kíván részt venni a vállalkozásfejlesztés területén a magyar gazdasági életben.

További, a témában megjelent cikkek:
http://www.fn.hu/kkv/0709/szazmillo_is_lehet_dontoen_170940.php
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=186790

< Vissza